alle-zijden-stoffen

Geschreven door de experts van ZIJDAR en Zijdewinkel.nl, opgericht in 1982.

Zijden stoffen en Zijde-Mix

 Vroeger waren zijden stoffen bij ons alleen verkrijgbaar in natuurwit en zwart. In de loop der jaren is hier een prachtige kleurencollectie bij gekomen. Vaak denken mensen bij zijde aan een glanzende stof, de satijn. Zijde kent echter tal van variaties. Van stoer en robuust (de bourette en wilde zijdes bijvoorbeeld) tot mat en soepel (chiffon en georgette), stevig en glanzend (taftzijde en doupion). Op de foto zie van deze blog zie je aan de linkerkant een goudgele Tasar uitgerold links, en dezelfde kleur in Crepe Satin rechts daarvan. Het is zo'n enorm verschil in look & feel, en allebei echt 100% zijde.

Daarnaast kan zijde ook gemengd zijn met katoen, linnen, lycra (stretch) of zelfs hennep! Het maakt onze wereld van zijde dan ook zo divers, mooi en sprankelend. Voor iedere toepassing is er namelijk wel een zijden stof te vinden bijvoorbeeld om te zijdeschilderen, voor het vilten, voor een bruidsjurk of avondjurk, interieur, mode of om op te slapen.

 

Contact & advies

Twijfel je toch nog? Bel ons dan gewoon, dan krijg je een zijde-expert aan de lijn die je graag verder helpt. We zijn maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur bereikbaar op +31 (0)251726804. Je kunt ons ook mailen of onze stoffenwinkel bezoeken. We zijn vier dagen per week geopend plus de eerste zaterdag van de maand. Hier kun je al onze stoffen zien, voelen, en hebben wij de koffie en onze expertise voor je klaar staan.

 

Gekleurde zijden stoffen

Zijdewinkel.nl kiest ervoor om stoffen te laten verven in Europa. Wij importeren dus enkel natuurwitte, ongeverfde en ongebleekte zijden stoffen uit China. Dit gebeurt volgens de Ökotex-100 norm. Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf o.a. aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben. Onze geverfde zijdes hebben dus ook een hoger prijskaartje, echter betalen wij dit er graag voor gezien de strenge wet- en regelgeving in Europa waar wij grip op hebben. Geverfde stoffen uit India zijn vaak een goedkoper en ander verhaal. Daar kiezen wij heel bewust niet voor.

 

Zelf verven van natuurwitte zijden stoffen

Het kan interessant zijn om zelf je zijden stof te verven. Omdat de kleur van jouw keuze er net niet bij staat, omdat er überhaupt geen kleur is voor deze collectie (bijvoorbeeld de etamine) of gewoon omdat dit leuk is om te doen. De instructie voor het zelf eenvoudig aanverven van zijden stoffen vind je hier.

 

Handig overzicht van A-Z van alle zijden stoffen

 

Bourette

Bourette zijde van de Bombyx Mori zijderups wordt ook wel China Noil Silk of Indian Noil Silk genoemd. Bourette wordt gemaakt van de laatste restjes zijde van de cocon waaruit de zijdevlinder is geboren. Een 100% diervriendelijke zijde dus, deze bourette. Uit deze vezels worden draden gesponnen die, evenals de uiteindelijke stof, gekenmerkt worden door kleine onregelmatigheden. De stof is vaak creme kleuriger dan andere zijden stoffen en heeft een stoere look. Deze zijde neemt veel verf 'onderhuids' op. Bourette heeft een flinke krimp ( plm.15%). Voor het verwerken altijd eerst voorwassen!  De Bourette Singlejersey is erg populair voor kleding vanwege haar stretch.  Wil je gaan vilten op bourette? Dat kan heel goed op de transparante bourette. De bourette transparant en bourette grof geweven zijn prachtig voor zijden sjaals. De bourette 34 is geschikt voor interieur (gordijnen bijvoorbeeld) en voor kleding. Bekijk hier onze collectie bourette

 

Chiffon / Mousseline

Zeg je vilten op zijde, dan zeg je eigenlijk chiffon. De los geweven stof heeft een zachte grip en is perfect voor de fijnste en mooiste nuno vilt creaties (nuno vilten - wolvezels vilten met zijden stof). Wapperende shawls, wervelende jurken, alles is mogelijk met deze Chiffon zijde. Je kunt er ook op zijdeschilderen. Chiffon is ook geschikt voor bruidsjurken, voiles, sluiers en kleding. Bekijk hier onze chiffon collectie.

 

Crêpe de Chine

Ofwel crêpe uit China :-) Dit is een zwaardere kwaliteit zijde, als de Pongee zijde met een luxe matte glanzende uitstraling. Deze bijzondere glans is verkregen doordat de zijde geweven is met een hooggedraaid garen. De zijde heeft een glad oppervlak en geeft een elegante glans. Het verschil ten opzicht van de Pongezijde 08 is vooral haar glans, grip en valling. Crêpe de Chine heeft een bijzonder zachte valling en voelt zeer comfortabel. Bovendien is een Crêpe de Chine kreukvrij dankzij haar bijzonder elastische garens. Deze zijde is dan ook zeer geschikt voor lichte blouses en tunieken. Onze Crepe de Chine collectie vind je hier.

 

Crêpe Georgette

Het chiquere zusje van Chiffon;  dit is een half-transparante zijden voile. In crêpeachtig weefsel in taftbinding, ontstaan door sterk doorgedraaide ketting- en inslaggaren. Kreukvrij weefsel met soepele val en mat uiterlijk. De stof is semi-tansparant, is zeer zacht en heeft een mooie valling. Geschikt voor zijden shawls en omslagdoeken maar is ook populaire bij blouse stoffen. Wanneer je gaat zijdeschilderen vloeien de kleuren mooi uit op een Crêpe Georgette zijde en je kunt allerlei verschillende technieken toepassen. Je kunt overigens ook prachtig vilten met deze stof! Crêpe Georgette is een zijden stof met een sjieke uitstraling. Als je de stof in je handen houdt ben je verliefd.....Ga direct naar onze Crepe Georgette collectie.

 

Doupion

Doupion  - oorspronkelijk stof gemaakt van de onregelmatige dragen van de rupsen die met z'n tweeën zijn ingesponnen (tweelingcocons). Franse vertaling / benaming voor twee/tweeling - Doupion. Vandaag de dag wordt de onregelmatige structuur van de draden (slub in het garen) nagebootst, zoveel tweeling cocons als dat er doupion zijde op de wereld is, zijn er namelijk niet : -). Doupion zijde is enorm geliefd voor interieur toepassingen - zeer bekend geworden door de zijden kussentjes op de bank - maar je maakt er ook fantastische kleding van; zoals jasjes, gala- & trouwjurken, rokken en broekpakken. Wij hebben in de Zijdewinkel.nl collectie twee variaties Doupion zijde: Indian / Chinese doupion = gladde structuur (bijna taftachtig). En de Indian / Indian doupion = grovere - meest bekende - structuur. Met slub (onregelmatigheden) in garen. Bekijk onze grande Doupion Collectie.

 

Etamine

Etamine is misschien iets onbekender maar dit is echt een zijden All-Rounder; de zijden Etamine.  Een delicate, zacht maar tegelijkertijd sterke, transparante zijden geweven stof. Te vergelijken met Chiffon 6 maar dan gladder.  Geschikt voor zomermode, super om te vilten (!) of voor (paneel)gordijnen. Ga naar onze Zijden Etamine.

 

Fluweel

Fluweel is een geweven stof met een rechtopstaande pool. Wij hebben zuiver zijden fluweel, in dit geval is zowel de achtergrond als de pool van zuiver zijde. Bij het verwerken van de stof moet op de zogename "vleug" gelet worden. Alle panden moeten één richting op liggen. Door met de hand over de stof te strijken kun je de richting van de "vleug" bepalen. Net zoals je bij het  aaien van een hond of een kat kunt voelen hoe de haar richting is. Bij het schilderen van fluweel de achterkant van de stof naar boven leggen. Fluweel is een zachte en fijne, glanzende stof, die vanouds gebruikt wordt voor kostbare kleding.Onze 100% zijden fluweel is echt een beauty en exclusief verkrijgbaar bij Zijdewinkel.nl! Zijden fluweel wordt gebruikt voor dans, theater, kostuums, bruidskleding, interieur en stola's.

Een voordeliger alternatief is de zijde / viscose fluweel, in wit, zwart of kleur. Standaard, met stretch, crushed of met extra lange pool. De basis bestaat uit zuiver zijde, de fluweel pool is van viscose. Het leuke van deze stof is dat je het fluweel ook kunt devoreren. Ook wel bekend als Ausbrenner of Burn Out (vind ik zelf minder gezellig klinken). Na het devoreren (lees hier de instructie) kun je de stof eenvoudig in twee kleuren verven. Zo maak je jouw eigen unieke dessins. Jan Taminiau showde deze techniek ook veelvuldig op de catwalk. Naar de collectie fluweel.

 

Haspelzijde Tricot

Haspelzijde Tricot, ook wel Jersey of breiselgenoemd. Tricot = Frans, Jersey = Engels, Breisel = Nederlands. Jersey is geen echte stofsoort, maar een verzamelnaam voor een groep stoffen met een bepaalde breibinding. Het is een (vaak rond)gebreide rekbare stof welke enorm flexibel is. Haspelzijde betekent de meest egale soort. Het zijn de langste draden van de zijden cocon die zijn afgehaspeld zonder onderbrekingen of onregelmatigheden (natuurlijk filament).  Daardoor wordt deze stof ook regelmatig toegepast bij mensen met een beschadigde huid, door bijvoorbeeld eczeem of (brand)wonden. Hier vind je onze zijden jerseys. PS. Als tegenhanger van de haspelzijde jersey hebben wij de bourette jersey. Ook een zuiver zijden rekbare stof, maar dan van het "restmateriaal"  van de cocons die zijn opengebroken door de geboorte van de zijdevlinder; de korte stukjes van de cocon zijn aan elkaar zijn gebreid, vandaar de onregelmatige structuur.

 

Organza

Eén van onze favorieten voor het vilt procedee. De stof is teer, batist- of chiffonachtig weefsel in taftbinding, deels van fijnste niet ontbaste zijde in ketting en inslag: met natuurlijk stijf karakter. Je kunt de organza ook heel mooi beschilderen. Organza is bovendien ook fantastisch om op te vilten. Dit kan op de meer open organza 2.8 maar ook prima op de organza 5.5. De organza 5.5. is ook prachtig om op te borduren, bekend als Broderie D'Art. Kenmerkend voor de organza is haar stijfheid (t.o.v. van bijvoorbeeld Chiffon). En hoe leg je dat nu uit via een webwinkel....We doen een poging... Wanneer je een danseres op het podium zet en haar kleedt met een rok van Chiffon dan zal deze meewapperen en naar beneden dwarrelen wanneer zij bijvoorbeeld opspringt of draait. Een Organza zal daarentegen niet meebewegen maar houdt haar vorm....En mocht je het verschil echt even willen zien of voelen, kom dan gerust langs in onze showroom dan wapperen we de stoffen even voor je : -). Direct naar de organza.

 

Pongee (Pai / Habotai) - 100% zijde

Misschien wel de meest bekende zijde: Pongee (pongé). En hoe spreek je dat nu precies uit? Je zegt ponzjee, op z'n Frans dus. Een veelgehoorde uitspraak in onze showroom en aan de telefoon is ook ponkee zijde, klinkt wel leuk op z'n Chinees : -) Pongee zijde is bij Zijdewinkel.nl sinds jaar en dag de meest verkochte zijden stof. Deze stof is zeer fijn, licht qua gewicht en heeft een prachtige zijden glans. De witte pongee zijde is ideaal voor zijdeschilderen: De verf vloeit zeer goed en regelmatig uit in alle richtingen op op deze stof. Succes gegarandeerd!

Op de witte en gekleurde pongee zijde kun je ook heel goed vilten (nuno vilten - wolvezels vilten met zijden stof). Het is handig om dan ervaring te hebben met vilten, omdat het vilt procedee iets moeilijker gaat. Ben je startende vilt(st)er, dan kun je het beste aan de slag gaan met pongee 5 of chiffon zijde. Kleding: Wil je de pongee zijde als voeringsstof gebruiken, dan adviseren wij de zwaardere kwaliteit zoals de Pongee 8 of Pongee 10. De zwaardere pongee zijdes 8 en 10 zijn ook prachtig voor een semi-transparante blouse of top. De pongee 14 wordt veel verkocht voor (bruids)jurken en couture. Interieur: Voor kussenhoesjes kun je prima aan de slag met pongee 8 of 10. We hebben ook kant- en klare kussenhoesjes van 40x40 cm in natuurwit om zelf te beschilderen. Voor lampenkappen, kamerschermen adviseren we zwaardere pongee zijde, pongee 10, 12 of 14. Voor gordijnen ligt het eraan hoe lichtdoorlatend je de gordijnen wilt. Pongee 5 is veel licht (transparanter) dan pongee 14 (dichter geweven, minder transparant). Direct naar de pongee zijde.

 

Satijn / Crepe Satin

Satijn is een verzamelnaam voor een weefsel in satijnbinding (atlasbinding). Het zegt niets over de grondstof. Dit kan zijde zijn, of katoen, linnen of polyester! In onze Zijdar collectie vind je alleen 100% zuiver zijden satijn stoffen of een combinatie met lycra, waarbij het minimale percentage zijde 93% is. Lycra is erg fijn voor kleding, blouses, jurkjes, hemdjes, etc. Wij hebben in onze collectie ook super mooie sandwashed crepe satin en een stretch collectie. Bovendien hebben we de pure zijden satin Duchesse (Mikado zijde). Bekend van de trouwjurk van Koningin Máxima. Satijn is ook fantastisch om op te slapen, op te slapen, gaat je haar niet in de klit, en krijgt het een mooie zijden glans, lees ook onze blog over slapen op en onder zijde). Bekijk hier onze stoffen.

 

Taftzijde - Taffetas

Taftzijdes hebben een stijve valling, zijn glanzend, volumnieus en is echt een beauty van een stof. Populair bij de bruiden, het ruist en kraakt als de stof als rok wordt gedragen. Kan ook prachtig verwerkt worden als bustier, strapless top, of jasje. Ook de moeder van de bruid valt vaak voor de gekleurde taftzijdes. Als je er naar kijkt, voel je jezelf al sjiek : -). Naar de Taffetas stoffen.

 

Twill

Twill is een lichte stof die de sterkte van een keperbinding combineert met de natuurlijke kracht van een zijde. Herkenbaar aan het schuine zichtbare lijntje. Twill is ook bekend van de Franse pochets en de Hermès (carré) shawls. Naar de Twill collectie.

 

Tule

Zuiver zijden tule is een zeldzame stof. Tule wordt veelal gebruikt voor enorme bruidssluiers, daarom is de tule vaak breder dan normaal; zo'n 180 cm omdat de tule vanaf bovenaan geplooid wordt en wijd uiteen moet lopen op het gangpad van de kerk. In onze collectie vind je Tule Soepel en Tule Stevig. In de kleuren ivoor, wit en zwart. Door de transparantie en het volume ook goed in objecten te verwerken. Laat zich redelijk aanverven. Tule; een transparante droom voor ontwerpers en creatievelingen!

 

Wilde zijde / Tasar

Het grootste deel van de zijdeproductie komt uit China en van de Bombyx Mori zijderups - Mulberry Silkworm. Zijde van andere rupsen dan de Bombyx Mori wordt wilde zijde genoemd. Het telen van wilde zijde gebeurt in de vrije natuur maar wordt volkomen door de mens geregisseerd. Het is dus een illusie te denken dat deze rupsen echt in het wild leven.  India is na China de grootste producent van wilde zijde. Vanya zijde is een benaming staat voor de wilde zijdes van India: Tussah, Eri en Muga. 

De term Peace Silk refereert aan zijde van de Eri zijderups. Deze (slimme) zijderups laat een gaatje open in haar cocon, waaruit de Zijdevlinder kan komen, zonder de cocon kapot te maken. Het grappige is echter dat het vaak niet zover komt. De pop in de cocon wordt namelijk voor (veel) geld verkocht door de zijdeboeren. De pop levert namelijk meer op dan de zijde van de cocon. Onze stoffencollectie is grotendeels zijde van de Bombyx Mori. Maar wij hebben ook zeker wilde zijde in de collectie.

Natuurwit - onbewerkt, ongeverfd, ongebleekt - is de wilde zijde vanzich zelf roomkleurig tot zelfs diepbruine schakeringen. Dat komt door het voedsel wat deze wilde zijderupsen eten zoals blad van de kastanjeboom. De Bombyx Mori eet enkel moerbeiblad en geeft dus wittere zijde daardoor. De wilde zijde heeft ook een wat stuggere valling. Dit wordt veroorzaakt door de restjes zijdelijm (sericine). De wilde zijde is namelijk niet ontdaan van de zijdelijm (het officiële woord of term voor het ontdoen van zijdelijm is ontgommen of ontbasten ).

De wilde zijde kun je prachtig verwerken tot kleding. Bijvoorbeeld een jurkje, rok, pantalon en zelfs jasjes kun je maken van deze zijde. Voor interieur is de stof ook zeer geschikt. Kussens, bekleding van banken en stoelen en gordijnen. Je kunt kiezen voor de natuurwit of een geverfde wilde zijde. Het verven van onze wilde zijdes gebeurt in Europa conform de strenge (!) wet- en regelgeving. Wanneer je de stof eerst gaat beschilderen, hou dan rekening met een warme ondertoon in het uiteindelijke restultaat. Dit komt omdat de stof niet natuurwit is, maar crème. Alle kleuren worden dus iets warmer en donkerder op de stof.

Ps. we hebben ook Tussah vezels te koop. Dit zijn losse vezels om te spinnen, te vilten of gewoon mooi om te hebben en te voelen. Dit zijn dus de vezels vóór het proces van stoffen weven.Super zacht en mooi. De Tussah vezels zijn wat geliger van kleur dan de Bombyx Mori vezels die we ook hebben.