resultaat-kleding-geverfd

Badverven

Een veelgestelde vraag aan de telefoon en in onze mailbox is: kan ik ook mijn zijden blouse, trouwjurk, jurkje, schoenen, rok verven? Omdat je de kleur zat bent, of er zit een vlek in...Ja dat kan! Met een aantal uitgangspunten om rekening mee te houden : -). Deze gelden ook voor het zelf aanverven van meters stof in de pan. Het egaal in één kleur verven van kleding gaat - net zoals bij stof aan de meter en sjaals - het makkelijkste met badverven. Dat wil zeggen, met een pan op het vuur.  De warmte van het bad zorgt ervoor dat de verfpigmenten gefixeerd worden op de stof. Onze zijdeverven van Dupont zijn ook geschikt voor de wasmachine MAAR je gebruikt veel meer verf, omdat er veel water in je machine gaat. En je hebt weinig invloed op het uiteindelijke kleur resultaat. Het is echt een gok. Het valt vaak lichter uit dan gepland. Het voordeel is wel dat het mooi egaal aanverft door de contstante beweging in de machine.

Een aantal uitgangspunten

  • De stof moet minimaal 93%, liefste 100% zijde zijn (je ziet soms stoffen met bijvoorbeeld 5% of 7% lycra, die hebben wij ook in de collectie en de lycra verft dan opzich prima mee, het kan hier en daar iets minder egaal zijn)
  • Satijn is niet altijd zijde (!) Satijn is een binding. Je kunt ook een katoenen satijn stof hebben, of een polyester satijn (dit zie je vaak bij bruidsjurken en schoenen). Schoenen kun je verven met Pebeo Setacolor verf. Het verven van polyester kleding behoort niet tot onze mogelijkheden.
  • Garens en applicaties verven vaak niet mee omdat deze niet van zijde zijn. De praktijk leert dat een duur gekocht zijden shirt in 90% van de gevallen niet met natuurlijk (zijden, katoenen) garen is genaaid maar met polyester garen. Het kan dus zijn dat je blouse wel blauw verft, maar je garens wit blijven.
  • De stof kan alleen donkerder geverfd worden, niet lichter. Een zwarte blouse kan niet geel worden, een gele blouse wel zwart
  • Zorg ervoor dat de stof schoon is. Vlek? Probeer deze te verwijderen met een scheutje wasbezine. Lukt het niet, kies dan voor een zo donker mogelijke kleur ter camouflage. Het kan zijn dat je de vlek(ken) ook na het verven blijft zien. Daar is geen garantie op te geven, maar baadt het niet dan schaadt het niet....
  • Heeft de stof veel structuur en / of onregelmatigheden, of een hele dikke stof, bijvoorbeeld een matka, bourette, tasar of doupion, dan is het moeilijk de stof regelmatig aan te verven.
  • Heeft de stof van nature kleur variaties, bijvoorbeeld creme, lichtbruin, natuurwit (denk aan een matka), dan is het moeilijk de stof regelmatig aan te verven.

 

Verven met de machine

  • Was je zijden kleding(stuk) vooraf.
  • Stel een programma in op 30 graden, met een zo laag mogelijk toerental, en minimaal 30 minuten wasprogramma.
  • Leg de zijde in de wasmachine, zorg dat de stof nog nat is, en luchtig in de machine ligt (geen prop). 
  • Zet de machine aan. Je hoort nu het water de machine in lopen.
  • Voeg de verf toe in het bakje waar je normaal het wasmiddel doet, terwijl het water de machine inloopt. Zo zorg je ervoor dat de verf met het water vermengt wordt.
    • Het is lastig om een indicatie te geven met hoeveel je nodig hebt. Meestal is 125 ml genoeg voor 1 kledingstuk.
    • Zwart wordt alleen nooit zwart, vaak antraciet grijs.
    • En je hebt weinig invloed op de uiteindelijk kleur.
    • Wat wel heel fijn is, is dat de machine ervoor zorgt dat de zijde egaal wordt aangeverfd.
  • Na het programma, kun je de zijde droogstrijken of aan de lucht laten drogen.
  • Wij raden aan om je machine daarna te spoelen met wasmiddel, en even het wasmiddel bakje plus de rubberen ring in de machine schoon te maken. Het is handig om de eerstvolgend was geen witte was te draaien ; -) maar een donkere was.

 

  • Voordeel: Makkelijk, snel en egaal
  • Nadeel: Je hebt weinig tot geen invloed op de kleur en je gebruikt relatief veel verf

 

Verven met de hand. Dit heb je nodig:

  • Een grote oude pan
  • Water
  • Maatbeker voor liters en een klein maatbekertje voor ml
  • Zijdeverf die gefixeerd wordt dmv stoom ( Dupont, Zijdar, Avant Garde)
  • Grote roerlepel
  • Keukenzout en gewone azijn
  • Een schone spoelbak
  • Oude handdoek
  • Strijkbout en strijkplank/strijkmat
  • De zijde, de stof of het kledingstuk moet schoon of gewassen zijn

 

Zo doe je het:

  1. Controleer  in het label of je kledingstuk of shawl van 100% zijde is.Een combinatie met een ander natuurlijk materiaal zoals katoen, linnen of wol kan ook geverfd worden maar zal anders van kleur worden. Synthetisch materiaal kan niet met zijdeverf geverfd worden. Synthetisch garen dus ook niet.
  2. Doe de zijde in de pan en kijk of die groot genoeg is. De stof moet de ruimte hebben om straks onder water te staan zonder dat het teveel in elkaar gepropt wordt. Hoe meer ruimte in de pan des te egaler wordt de verf op de stof.
  3. Vul de pan met water en zorg dat de zijde onder water staat. Giet het water in de maatbeker zodat je de hoeveelheid water kunt aflezen en noteer dit. Je hebt dit water nodig voor de receptbepaling, zie stap 7.
  4. Haal de zijde uit de pan en knijp het water eruit.
  5. Kies je kleur.
    • Houdt daarbij rekening met de beginkleur van je zijden stuk. Op een witte of ecru kleur komen alle kleuren goed over. Maar heb je een gekleurde zijde die je wilt oververven in een totaal andere kleur dan moet je rekening houden met het feit dat de verf transparant is. Dat betekent dat de verfkleur zich mengt met de beginkleur van je kleding of shawl.
    • Je kunt ook alleen donkerder verven.
    • Bijvoorbeeld: een gele blouse die je met lichtblauw oververft zal richting een groene kleur gaan. Je moet dan kiezen voor een stevige blauwe kleur die het geel echt helemaal doet verdwijnen. Blijf je binnen eenzelfde kleurfamilie van een lichte naar een donkere tint ( bijvoorbeeld: van roze, lila, paars, donkerpaars naar aubergine) dan gaat het oververven gemakkelijker.
  6. Kleurbepaling: er is geen vast recept te geven voor de hoeveelheid verf per liter water. Dit komt doordat de kleuren zo verschillend zijn van kleurintensiteit, geel is bijvoorbeeld zwakker van kleurkracht dan turquoise of donkerblauw.Wel zijn er tips & trucs, ik geef er enkele:
    • Hoe meer verf in verhouding tot water, des te sterker de kleur wordt.
    • Voor een zware stof (bourette zijde, shantung of wilde zijde) heb je meer verf nodig dan voor een transparante zijde of dunne soort zoals pongézijde of chiffon
    • Op een dikke of zware kwaliteit zie je de kleur eerder dan op een transparante stof. Verf je organza of chiffon in het zwart, dan zal de stof door zijn transparantie eruit zien als antraciet. Pas wanneer je de stof enkele malen opvouwt ervaar je de kleur als zwart.
    • Kies bij twijfel liever een te lichte kleur dan een donkere kleur. Je kunt namelijk altijd oververven om een donkerder tint te bereiken, maar je kunt nooit meer terug naar een lichtere tint.
    • Door het aftellen van druppels verf en druppels water in een klein bakje kun je de gewenste kleur gaan opzoeken. Bijvoorbeeld: 2 druppels verf met 30 druppels water. Test de kleur op een strookje stof of eventueel op papier.
    • Onthoudt de verhouding verf – water, en voer dit in het groot uit
  7. Vul de pan met water (conform jouw meting, zie stap 3)
  8. Voeg de zijdeverf toe (conform jouw recept, zie stap 6)
  9. Voeg een halve eetlepel keukenzout per liter water aan het verfbad toe.
  10. Roer het geheel zodat water, verf en zout goed vermengd zijn.
  11. Test je kleur door een smal strookje vergelijkbare stof of -als je dat niet hebt- een strookje papier in het verfbad te dopen. Je krijgt zo een indruk van de kleur.
  12. De natte zijde goed uit elkaar halen en langzaam in het verfbad laten zakken.
  13. Goed roeren zodat de verf overal goed in de zijde kan dringen.
  14. Na enkele minuten de warmtebron aanzetten en in de loop van 15 - 20 minuten stap voor stap de temperatuur opvoeren.
  15. Steeds goed roeren zodat de stof vlekkeloos kan aanverven.
  16. De pan 5 à 10 minuten tegen de kook aan houden ( het water draait en borrelt een beetje).
  17. De pan van het vuur nemen, zijde eruit halen en in stromend lauw water spoelen onder de kraan tot het water helder wordt en blijft.
  18. Tot slot naspoelen in water met een scheut azijn, zo wordt de glans nog intenser.
  19. De zijde in een handdoek rollen en het overtollige water eruit drukken.
  20. Zet de strijkbout op de katoenstand en strijk de nog NATTE  stof droog. Doordat het water moet verdampen zakt de temperatuur van de strijkbout enorm.
  21. De strijkbout sist als het ware de stof droog en de zijde is op deze manier snel prachtig glad gestreken.
  22. NB Droge zijde NOOIT heet strijken want dan vergeelt ze onmiddellijk!

 

Tip

Je kunt je hele kledingstuk verven of bijvoorbeeld alleen een dip-dye doen.

 

Verven die geschikt zijn voor badverven:

Dupont is verkrijgbaar in verschillende kleuren en flacon maten. De kleuren zijn onderling mengbaar.

 

Heel veel klanten hebben wij kunnen helpen met het verven van hun kleding en trouwjurk.

Leuke recensie:

Beste medewerkers,

Aan het eind van deze zomer heb ik contact met jullie gehad, mail wisseling gehad en goed advies ontvangen voor het verven van mijn trouwjurk omdat ik 25 jaar getrouwd was.... 

Inmiddels hebben we een prachtige dag  gehad en een mooi feest, waarbij mijn gedragen trouwjurk voor veel spraakstof zorgde (positief). Ik wil jullie hartelijk danken voor jullie goede advies en het resultaat even showen, de jurk was champagne kleur en de rozen waren roestkleurig. De jurk is korter geworden, de rozen heb ik apart geverfd en alles weer opnieuw vastgezet. 

Het was een enorme leuke uitdaging, de moeite waard! Hartelijke groeten, Tinda