satijn-zijde-blog

Facts & Fun over satijn, crepe satin en duchesse zijde 

Waar is satijn allemaal geschikt voor? Je leest het in deze blog.

Bekijk en shop onze crepe satin zijden stoffen online! Of ga voor de deluxe satins!

 

Fact I  | Wat is het verschil tussen satijn en zijde? 

Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Satijn is een binding. Het zegt iets over de manier waarop een stof geweven is. Bijvoorbeeld een linnenbinding ofwel platbinding, keperbinding (denk Hermès, schuin lijntje in de stof) of een satijn binding. En die satijn binding herken je aan de glans. 

MAAR de grondstof kan zijde zijn. Of polyester. Of katoen. Dus er bestaat zijde satijn, polyester satijn en katoen satijn. Met ieder de eigenschappen van satijn (glans!) maar de voor- en nadelen hangen af van de grondstof. 

Polyester geeft je huid niet de mogelijkheid te ventileren (daarom zweet je vaak in polyester satijn kleding) en is niet natuurlijk. Katoen is sterk, maar glanst wel minder. Zijde is eigenlijk best of both. Het reguleert je lichaamstemperatuur, is glad, sterk, glanst intens en is puur natuur.  Zijden satijn is er in tal van variaties. Crepe Satin, Satijn, Satin Duchesse, en ook Crepe Satin met stretch. Ideaal om op en onder te slapen, bruidsjurken, kleding en natuurlijk ook om op te zijdeschilderen.

In deze blog staat satijn - van ZIJDE ;-) - in de picture!

 

Fact II | Welke soorten satijn zijn er? 

Naast de lichte crêpe satin en satijn stoffen hebben we ook luxe zware zijden stoffen met satijn glans zoals Satin Duchesse en dubbele crepe satin. 

Satin Duchesse is een zeer luxe 100% zijden stof die een zachte glans heeft. De Rolls Royce onder de bruidsstoffen. Ook Máxima trouwde in deze stof. Voelt heerlijk aan met een stijve valling. Satin Duchesse is dé stof voor bruidskleding, maar dan wel van 100% zijde - en geen polyster satin duchesse die je voor een paar euro kunt scoren, in polyester is onze Máxima ook niet in getrouwd ; -) .

 

Fact III | Crepe Satin wat betekent dat eigenlijk?

Crepe is overdraaid garen en geeft dus een mat uiterlijk aan de stof. Satin is van de satijn binding (zie 2 posts terug) en heeft een prachtige glans. Met een Crepe Satin zijde heb je dus best of both ;-). Een matte crepe kant en glanzende satijn kant. Weet je welke kant eigenlijk de juiste is om aan de buitenkant te dragen? 

….

De crepe kant! De satijn glans voelt immers zijdezacht aan en wordt van oudsher op de huid gedragen. Het modebeeld heeft die de afgelopen jaren verandert, en we laten dus vaker de glanzende kant aan de buitenkant shinen.

Waar ga jij voor? Mat of glans aan de buitenkant?

Naast de natuurwitte collectie voor zijdeschilderen en bruiden, hebben we ook een prachtige Crepe Satin kleurencollectie!

 

Fact IV | Welke zijde is geschikt om op te slapen? 

De natuurwitte en gekleurde crepe satin is niet alleen populair voor kleding, maar ook om op te slapen!

Favoriet in ons assortiment, slaap jezelf mooi op een kussenhoes van Crepe Satin zijde!

Zijde is fantastisch voor je huid en haren! Zijde bestaat voor 100% uit eiwitvezels. Onze haren bestaan ook voor 100% uit eiwitvezels. Dat is dus een 100% match. En oeh lala beauty, dat werkt fantastisch want;

  • Het vermindert (slaap)rimpels
  • Je haren krijgen een mooie glans
  • Het vermindert gespleten haarpunten
  • Het geeft minder kroes en pluis
  • Het helpt bij astma
  • Het werkt tegen allergieën
  • Het vermindert eczeem
  • Het is een weldaad bij een beschadigde huid of andere huidproblemen (bijvoorbeeld door een operatie, bestraling of littekens)
  • Werkt verkoelend tijdens warmte

 

Fact V | Is er ook satijn met stretch van zijde? 

In onze Zijdar collectie vind je alleen 100% zuiver zijden satijn stoffen of een combinatie met lycra, waarbij het minimale percentage zijde 93% is. Lycra is erg fijn voor kleding, blouses, jurkjes, hemdjes, etc. 

De Crêpe Satin is direct te herkennen door haar twee verschillende kanten, de matte crêpe kant (ontstaan door overdraaid garen) en de glanzende satijn kant. Door het stukje flexibiliteit in de vorm van 7% lycra een absolute topper voor onderjurkjes en lingerie.

Word ook heel veel verkocht boor bruidsjurken, bijvoorbeeld bij een strakke strapless top, of een wapperende glanzende rok. Deze Crêpe Satin voelt heerlijk aan. Ook bij warme temperaturen zul je het niet snel benauwd krijgen in deze zijden jurk.

 Wat wij zelf erg leuk vinden in het atelier: De stof neemt verf zeer snel op en verdiept door haar glans de kleuren intens. Satijn heeft een glad oppervlak waardoor hij ieders aandacht trekt.

Dit is een prachtige zijde voor batik, marmeren, schilderen op zijde of bedrukken op zijde. Dan kun je er daarna een mooie eenvoudige top van maken, A-lijn met aangeknipt mouwtje en je bent helemaal gelukkig in deze Crepe Satin lycra stof.

 

Fact VI | Kan ik lakens maken van zijde? 

Bij zijdewinkel hebben we fans van jong tot oud ;-) 

Deze dame van 93 een koningin te slapen in lakens van Crepe Satin zijde waar ze naar eigen zeggen "buitensporig van geniet". Naast aqua blauw heeft ze ook lakens in honing geel en camel. Echt geweldig dit....

Je ziet de foto onderaan deze blog. De stof is besteld per meter en zelf verwerkt tot eenvoudige lakens. 

 

Fact VII  | Kan ik mijn dekbed en kussensloop wel wassen?

Ja zeker, dat kan! Op 30 of 40 graden. De temperatuur is overigens niet het probleem, het wasmiddel is vaak het probleem. Een agressief wasmiddel zorgt voor krimp, denk aan een scheut Vanish. Gebruik een wasmiddel PH neutraal, of een speciaal wol of zijde wasmiddel bijvoorbeeld van Dupont. Je kunt daarna jouw zijden hoezen aan de lucht laten drogen of droog strijken. Dit kan op een hoge temperatuur omdat het water in de nog natte zijde de temperatuur van de bout laat dalen. Zo heb je in no time een super strak resultaat voor op je bed.

 

Fact VIII | Ik zoek gekleurde crepe satin....

Op de foto hieronder zag je de bruid die wilde graag in het geel trouwen ;-) Geen probleem, met de kleurencollectie van Crepe Satin in 150 kleuren, zit er ook wel een tintje geel bij.

In welke kleur zou jij willen trouwen? 

 

Fact IX | Welke soorten zijden stoffen zijn er? 

Vroeger waren zijden stoffen bij ons alleen verkrijgbaar in natuurwit en zwart. In de loop der jaren is hier een prachtige kleurencollectie bij gekomen. Vaak denken mensen bij zijde aan een glanzende stof, de satijn. Zijde kent echter tal van variaties. Van stoer en robuust (de bourette en wilde zijdes bijvoorbeeld) tot mat en soepel (chiffon en georgette), stevig en glanzend (taftzijde en doupion). Op de foto zie van deze blog zie je aan de linkerkant een goudgele Tasar uitgerold links, en dezelfde kleur in Crepe Satin rechts daarvan. Het is zo'n enorm verschil in look & feel, en allebei echt 100% zijde.

Daarnaast kan zijde ook gemengd zijn met katoen, linnen, lycra (stretch) of zelfs hennep! Het maakt onze wereld van zijde dan ook zo divers, mooi en sprankelend.

 

Fact X | Wat is sandwashed satin? 

Ken je sandwashed Crepe Satin? Heel mooi voor jurkjes, overslagblouses en tops. Sandwashed Crepe Satin is van 100% zijde. Kreukt minder, heeft een rustieke en gave look doordat het zand de glans van de zijde heeft geschuurd. Om verliefd op te worden!

 

Fact XI | Ik wil graag satijn zijde inkopen als bedrijf met korting

Satijn, Crepe Satin, Sandwashed, met stretch, Satine Duchesse / Mikado, Heavy Satin, in natuurwit, wit geverfd, ivoor, porselein, zwart, of tientallen kleuren.

ZIJDAR Natural Silk heeft het grootste assortiment satijn stoffen van ZIJDE! Kleine afnames en grote inkopen met staffelkorting voor stoffen, wol, XXL breiwol, vilt, zijden sjaals, zijdeschilder materialen en andere creatieve benodigdheden. 

Onze groothandel is voor zakelijke klanten, ateliers, (zorg)instellingen, wederverkopers, ontwerpers en studenten.

Alle bestellingen uit voorraad voor 12.00 uur worden direct klaargemaakt voor verzending. Advies nodig? We helpen je graag verder. Mail ons of bel 0251 750 275, maandag t/m vrijdag van 09.00 - 17.30 uur.

 

Volg ons op Instagram @zijdewinkel en @zijdar voor kennis, facts en knowhow over zijde, natuurlijke stoffen, wol, verf, technieken en meer!

#satijn #satin #crepesatin #duchesse #mikado #zijde #silk #slapen #beauty #bruidsstoffen #zelfmaken #stoffenwinkel #naaien #couture #modestoffen #ontwerpen #fashiondesigner #stoffentips #modestoffen #zijdewinkel #stoffenblog #zijdar #modevakschool #modestudent #couture #bruidsstoffen #natuurlijkestoffen #zijdespecialist #antroposofie