online-zijdeschilderen-met-nicole

Kun je online leren zijdeschilderen?

Ik was al een paar keer op social media een post tegengekomen over online leren zijdeschilderen en ik vroeg me steeds af: ‘Kun je online leren zijdeschilderen?’. Hoe werkt dat, heb je genoeg aan de uitleg en hoe ziet zo’n pakket er dan uit? De beste manier om daar achter te komen is natuurlijk om het uit te proberen. Dus vanuit mijn luie stoel online bij Zijdewinkel.nl het pakket besteld voor de ‘online techniekles leren zijdeschilderen deel A’.

Al gauw ontving ik een groot pakket en een mail met de links naar de video’s van de ‘online technieklessen leren zijdeschilderen A’ (en fijne bonus video’s over fixeren, aanlengen en opspannen).

Nu is een pakket van Zijdewinkel.nl voor mij altijd als het uitpakken van een kadootje en dat was deze keer niet anders. Ik geef ook eerlijk toe, ik ben dol op snuffelen in de sale en altijd op zoek naar een ‘goede’ koop. Nou, dit is een goede koop!

Een super mooi pakket waar echt alles in zit om aan de slag te gaan met zijdeschilderen. 

Een spanraam, drietandspunaises, 2 stukken mooie zijde Pongé 8, zijdeverf van Dupont (stoomfixatie) en textielverf van Javana (strijkfixatie) zodat je meteen het verschil kunt ervaren. Aanlengmiddel om mooie lichte kleuren te maken, een fijn penseel, gutta/serti waar je de lijnen mee trekt om het uitvloeien van de verf te voorkomen, effectzout voor de super mooie effecten waar je niks voor hoeft te kunnen☺ en zelfs aan de handschoenen, pipetten en het fixeerpapier is gedacht. Ik kan je nu al vertellen dat je met de zijdeverf en textielverf uit dit pakket veel meer kunt schilderen dan alleen de opdrachten uit deze online techniekles. Dus smaakt het naar meer, dan hoef je alleen maar wat zijde te bestellen en je kunt weer  lekker aan de slag.

uitpakken-pakket

Aan de slag

Met een kopje koffie in de aanslag ben ik begonnen met het lezen van de informatie en het kijken van de video’s van de online technieklessen zijdeschilderen, inclusief de bonus video’s, zodat ik straks een beetje weet waar ik aan begin. Even voor jullie duidelijkheid, ik schilder natuurlijk al wat langer op zijde, maar dat wil niet zeggen dat ik alles (nog/al) weet. Sommige technieken liggen je wat minder en gebruik je dus ook wat minder en bij andere technieken ga je je eigen werkwijze ontwikkelen. Maar het leuke is dat er geen goed of fout is met zijdeschilderen, jouw manier is naar mijn mening altijd oké.

Met het kijken van de video’s kom ik meteen het eerste grote pluspunt tegen. Ik bepaal mijn eigen tijd. Het zijn korte video’s dus je kunt er makkelijk een of twee kijken, vlug even de boodschappen gaan doen en door naar de volgende video. Hoewel Sarah het allemaal super duidelijk uitlegt, is het toch wel handig om haar af en toe even terug te spoelen of door te spoelen.

Tussendoor had ik nog even tijd voor het voorbereidende werk, namelijk het spanraam klaarmaken en de zijde opspannen. Ik heb daar nog een kleine tip voor. Ik zou het spanraam zeker beschermen door er aan de bovenkant schilderstape op te plakken. Je hebt namelijk 2 soorten verf in je pakket zitten om uit te proberen en als de zijdeverf (Dupont) in het hout trekt en je gaat daarna op hetzelfde spanraam met textielverf (Javana) aan de slag, kun je lelijke vlekken krijgen en dat zou jammer zijn. Dit wordt overigens wel verteld in de bonusvideo ‘Opspannen’.

aan-de-slag

Leren zijdeschilderen met zijdeverf

Lijnen trekken en gaan zou je zeggen. Nou ik heb gemerkt dat ik lijnen trekken zo’n beetje het moeilijkste vind van het hele zijdeschilderen. Dus een kleine tip, als je het ook lastig vindt om rechte lijnen te trekken, wees dan lief voor je zelf en begin met losse gebogen of golvende lijnen. Probleem opgelost voor nu en voor later: oefening baart kunst.

Zelf heb ik inmiddels heel veel kleuren verf, maar wat is het eigenlijk leuk om je eigen kleuren te mengen, op het doek of in een bakje. Met de drie kleuren uit het pakket, het zwart, het aanlengmiddel en de uitleg in de online techniekles, moet dat zeker lukken. 

Dan over de oefeningen, ik zet even op een rijtje welke technieken ik allemaal ben tegengekomen in de video’s.

  • Druppelen, mooi om de verf en de zijde te leren kennen. Ik heb wel eens gehoord dat er meer dan 30 soorten zijde zijn, dus er valt nog veel meer te ontdekken.
  • Kleuren mengen/aanlengen en mooie overgangen maken. Hier lag dus mijn uitdaging, want ik gebruik eigenlijk nooit verdunner en weet nu ook waarom. Ik vind het gewoon heel moeilijk om mooie overgangen te maken. Gelukkig had ik nu vier vakjes om te oefenen en ook hierbij, oefening baart kunst. Ik ga het zeker vaker gebruiken. 
  • Ook het droograndje kwam aan de orde. Heb je het gemist, dan moet je Sarah even terugspoelen want droograndjes zijn zo leuk om mee te werken. Tip: gebruik ook eens een föhn om de verf te stoppen en zo een mooi droograndje te forceren.
  • De zouttechniek, dit blijft mijn favoriet. Al zet je kriskras lijnen op je doek met een paar kleuren verf, een beetje zout erop en het wordt altijd mooi. Zout is al in veel gevallen mijn redding geweest.
  • Serti/gutta lijnen om verf binnen ingesloten vlakken te houden en het testen van de dichtheid van de lijnen met water.
  • Kleine vlakken inschilderen en het gebruik van schuimkwasten voor grote vlakken.
  • Fixeren.

 

Ik vind het leuk om voor elke techniek die in de video aan de orde kwam eenzelfde bloemvorm te maken in een van de vier vakken. Zo kan ik goed de verschillende technieken vergelijken.

werken-met-zijdeverf

Daarna heb ik het werk laten drogen en omdat ik weet dat het kan en dat het vaak nog zoveel toe kan voegen, ben ik het daarna weer opnieuw gaan bewerken. Kijk maar naar de verschillen.

tweede-laag-zijdeverf

Gelukkig heb ik een snelkookpan, dus ik kan het werk met behulp van de bonusvideo meteen fixeren. Heb je dit niet, geen nood, maar houd er dan wel rekening mee dat een druppel water op de zijde nog steeds invloed heeft als je met de zijdeverf (Dupont) werkt. 

Techniekles textielverf

Inmiddels zijn er een paar dagen verstreken, dus ik kijk nog snel even de video over de techniekles textielverf terug. Daarna begin ik natuurlijk weer met het opspannen van de zijde en het klaarzetten van mijn spullen. 

materialen-textielverf

In de video maakt Sarah een mooi landschap met textielverf, maar ik houd ervan om veel met dezelfde vormen of thema’s te werken. Zo kan ik zien hoe dezelfde technieken uitwerken met een zijdeverf of met een textielverf. Vandaar dat ik de oefening van de zijdeverf nu in dezelfde vorm met de textielverf doe. Maar zoveel mensen, zoveel ideeën, dus iedereen kan hier lekker een eigen invulling aan geven. 

Ja, ik heb nog een tip: als je iets wilt tekenen met gutta/serti en je vindt het lastig om meteen op de zijde te doen. Er zijn geweldige hulpmiddelen zoals een verdwijnstift waarmee je bijvoorbeeld lijnen op de zijde trekt die, je raad het al, verdwijnen als er water of verf bij komt. Ook kun je evt. een patroon onder de zijde leggen en overtrekken. 

Ik heb best veel met textielverf gewerkt, maar ook hier heb ik in mijn ontwikkeling de verdunner een beetje gemist, dus het is leuk om deze kennis nu op te halen. Verder vind ik het fijne van textielverf dat je de onderlaag kunt fixeren met een föhn zodat dat wat je geschilderd hebt niet meer veranderd en je meteen daarna een nieuwe laag kunt schilderen (hierbij vloeit de verf dan meteen een stuk minder uit). Toen ik net begon met zijdeschilderen, schilderde ik altijd maar in 1 laag, maar het is zoveel leuker om nog een 2e of een 3e laag te schilderen. Omdat het minder uitvloeit, kun je ook steeds gedetailleerder werken. 


1e laag

tweede-laag-textielverf

Resultaat na 1e fixatie door föhnen en schilderen van 2 laag

Conclusie

Wil je om welke reden dan ook, lekker vanuit huis gaan zijdeschilderen, dan is deze online techniekles zeker een aanrader. Vind je het fijn om zelf dingen uit te proberen en te experimenteren, ook dan helpt deze online techniekles zijdeschilderen en het pakket met materialen je op weg. Wil je wel heel graag gaan zijdeschilderen, maar heb je last van uitstelgedrag. Reserveer een plekje bij een gewone workshop, ze worden gelukkig weer op verschillende plaatsen in het land gegeven. 

Ik zelf zou het allebei doen als ik de keus had. Ik zou eerst de workshop volgen voor de gezelligheid en omdat je dan vragen kunt stellen en van elkaar kunt leren. Daarna zou ik alsnog het geweldige pakket met materialen en de links naar de online video’s meenemen naar huis. Dan heb je in een pakket alle materialen die je nodig hebt om lekker thuis aan de slag te gaan. En….. je kunt altijd even een video terugkijken als je het niet meer weet. Lijkt me heerlijk.

Dus, kun je online leren zijdeschilderen? Ja, als het bij jou past zeker!! Het is anders, maar het is dan ook online. 

Veel zijdeschilderplezier