ikat-lezing-zijdewinkel

Lezing voor IKAT-kring

Vanuit ZIJDAR geven wij regelmatig presentaties en lezingen rondom zijde. We zijn inmiddels door talloze bedrijven, scholen en verenigingen gevraagd. Bij verenigingen moet je denken aan de Vrouwen van Nu, de Red Hat Society enz. Nu was Ria van Els – Dubelaar, oprichtster en voormalig eigenaresse van ZIJDAR, gevraagd voor een lezing voor de Ikat vereniging op zondag 1 maart. Het thema was Japan! en Ria haar kennis en knowhow over dit onderwerp gerelateerd aan zijde is groot.

Ria vroeg mij of ik zin had om mee te gaan. Onderweg kunnen we dan vergaderen, ik ben de chauffeur en het scheelt Ria energie om te rijden. Dat is altijd wel fijn als je een lezing moet geven. Bovendien vind ik het altijd leuk om een lezing van Ria te horen en te zien. Haar kennis en manier van overbrengen is fenomenaal en leerzaam. En is het interessant om nieuwe mensen te ontmoeten. Dus ik ging graag mee.

 

Wat is Ikat?

In de auto richting Utrecht stelde ik ergens bij Amstelveen de vraag. “Euh Ria, wat is Ikat nou eigenlijk?”. Opzich best handig om te weten als je zo 15 Ikat fanaten gaat ontmoeten. Ria haalde even de website erbij van Craft Council Nederland, en las voor:

Ikat komt in vele culturen voor met steeds een ander resultaat. Zo is de zijden ikat (of atlas) uit Uzbekistan niet te vergelijken met die uit Rote in Indonesië of de Japanse Kasuri. Kenmerkend van alle patronen is dat ze geen strakke maar prachtige vervloeiende randen hebben. Ikat is een reserveringstechniek waarbij het patroon vóór het weven op de draden wordt aangebracht, door middel van afbinden. Dat afbinden kan zijn op de ketting, op de inslag of beide.

De Nederlandse IKAT-kring, opgericht in 1996 door Willie Jager-Ruchti, bestudeert de techniek en past deze toe in haar eigen weefels. De kring komt twee keer per jaar bij elkaar en organiseert tentoonstellingen en lezingen. Ook gaf zij het boek De Charme van IKAT uit ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum.

Interessant! En het leek mij ook een techniek met heel veel geduld en precisie. (niet echt iets voor mij dus… oefff…ik had er nu al diep respect voor).

 

De lezing

In Bunnik was er speciaal voor het evenement een vergaderzaal met slaapgelegenheid afgehuurd bij een Stay Okay. Handig en heel gezellig. Er waren 12 dames, en het was een feestelijke bijeenkomst. De organisator vertelde dat de IKAT-kring in deze formule ophoudt te bestaan. Er is te weinig animo en de dames zijn allemaal wat op leeftijd. Er blijven wel bijeenkomsten in de toekomst georganiseerd worden, maar allemaal wat losser en niet meer strikt X keer per jaar.

Ria werd van harte welkom geheten samen met mij, en de presentatie kon beginnen. Ria vertelde over Japan! en haar zijden kimono’s. De tradities en de nieuwe invloeden. Haar rijke geschiedenis rondom zijde en hoe China nu wereldproducent is geworden. Als klap op de vuurpijl had Ria kimono’s meegenomen uit haar eigen zijde collectie. Ze had ook prachtige shibori zijdes mee, en iedereen mocht kijken en voelen. WOW!

Een aantal dames hadden zelf ook stoffen mee genomen met vragen als “is dit echte zijde” en “waarom is de verf hier anders op de stof dan daar”. Ria kon iedere vraag beantwoorden en na 2 uur sloten we de zitting af.

Ik heb zelf ook veel mogen leren deze middag, en het was heel leerzaam en waardevol om hierbij te zijn geweest!