leren-fixeren

Fixeren

Het belangrijkste onderscheid bij de verven is: fixatie. Fixatie wil zeggen het was- en veegvast maken van de verf op de stof.

  • Bij onze verven wordt er een onderscheid gemaakt in de fixatie: stoomfixatie, strijk fixatie en badverven.
  • Stoomfixatie gaat in een snelkookpan of fixeerapparaat, een stoomstrijkijzer is niet voldoende.
  • Met stoomfixatie verven kun je ook in een bad egaal aanverven of afbinden (tye die). Vrije technieken kunnen ook gefixeerd worden in de magnetron (m.u.v. de Alter Ego Viscose Verf).
  • Strijk verven kun je ook stomen, stoom verven kun je niet strijken!
  • Strijkverven kunnen niet in een bad, tenzij expliciet aangegeven bijvoorbeeld de Javana Batik Bad verf). Geen van deze verven is geschikt voor in de magnetron.
  • Wij hebben in principe geen verven die in de wasmachine kunnen, hoewel je Dupont Zijdeverf wel in de wasmachine kunt doen. Het nadeel is dat je grote hoeveelheden verf verbruikt om kleur te krijgen en  je hebt nauwelijks invloed op de kleur.

Vaak worden ook de woorden azijn en zout gebruikt in combinatie met fixeren. Dit is onjuist. Je gebruikt het zout om de vezel hebberig te maken voor verfstof. Zo kun je bijvoorbeeld sjaals en stoffen voorweken in water met daarin zout opgelost. 

Na het verven kun je azijn gebruiken om het “nabloeden / navloeien”  van de verf te stoppen. Dit is bijvoorbeeld handig met felle kleuren zoals rood en roze. Je gebruikt dan gewoon huis- tuin en keuken zijn, geen schoonmaakazijn!

 

Leren fixeren

Wij leren jou zowel de stoomverven te fixeren als de textielverven in onze Techniekles Leren Zijdeschilderen.