tasar-zijde-blog

Facts & Fun over Wilde Zijde

Waar is wilde zijde geschikt voor? Je leest het in deze blog.

Bekijk en shop onze Wilde zijden stoffen online! 

 

Fact I | Is wilde zijde geschikt voor kleding? 

De wilde zijde kun je prachtig verwerken tot kleding. Bijvoorbeeld een jurkje, rok, pantalon en zelfs jasjes kun je maken van deze zijde. Voor interieur is de stof ook zeer geschikt. Kussens, bekleding van banken en stoelen en gordijnen. Je kunt kiezen voor de natuurwit of een geverfde wilde zijde. Het verven van onze wilde zijdes gebeurt in Europa conform de strenge (!) wet- en regelgeving. Wanneer je de stof eerst gaat beschilderen, hou dan rekening met een warme ondertoon in het uiteindelijke resultaat. Dit komt omdat de stof niet natuurwit is, maar crème. Alle kleuren worden dus iets warmer en donkerder op de stof.

 

Fact II | Waarom heeft wilde zijde een bruine kleur? 

Natuurwit - onbewerkt, ongeverfd, ongebleekt - is de wilde zijde van zichzelf roomkleurig tot zelfs diep bruine schakeringen. Dat komt door het voedsel wat deze wilde zijderupsen eten zoals blad van de kastanjeboom. De Bombyx Mori eet enkel moerbei blad en geeft dus wittere zijde daardoor. De wilde zijde heeft ook een wat stuggere valling. Dit wordt veroorzaakt door de restjes zijdelijm (sericine). De wilde zijde is namelijk niet ontdaan van de zijdelijm. Het officiële woord of term voor het ontdoen van zijdelijm is ontgommen of ontbasten.

 

Fact III | Wat zijn verschillende zijde rupsen? 

Het grootste deel van de zijdeproductie komt uit China en van de Bombyx Mori zijderups - Mulberry Silkworm. Zijde van andere rupsen dan de Bombyx Mori wordt wilde zijde genoemd. Het telen van wilde zijde gebeurt in de vrije natuur maar wordt volkomen door de mens geregisseerd. Het is dus een illusie te denken dat deze rupsen echt in het wild leven.  India is na China de grootste producent van wilde zijde. Vanya zijde is een benaming staat voor de wilde zijdes van India: Tussah, Eri en Muga.

 

Fact IV | Is die wafel dikke zijde echt zijde? 

Ja het is ECHT 100% zijde!!...Gaaf hè? Dit is onze meest elegante en ongewone tussah-wilde zijde met een uitgesproken rustiek en ruw karakter! Je ziet 'm op de foto hieronder met de verschillende bruinschakeringen. Ondanks de losse structuur die de stof uitstraalt is zij verrassend sterk en stabiel ... Een echte zijden droom met een stoere look and feel! PS. Met een gewicht van 1300 gram de meter!

 

Fact V | Wat is antung zijde? 

De Antung zijde lijkt op de beroemde Honan-zijde maar heeft in vergelijking geen wilde zijde textuur (onregelmatige "slubs" in ketting en/of inslag). Het is een superfijne, ontbaste (ontgomd van zijdelijm) geweven zijde van de Chinese Tussah garens. Antung zijde is vriendelijk voor je huid en daarom zeer geschikt voor natuurlijke en milieubewuste kleding. Het is een zachte zijde met een mooie grip. De Antung heeft een warm beige kleur met een subtiele zijden glans en is perfect geschikt voor zijdeschilderen of egaal aanverven met zijdeverf.

Met deze stof kun je alle kanten op:

  • Kleding (jurken, broeken, herenpak, jasje)
  • Zijden passepartous
  • Interieur (lampekappen, kussens)

 

Fact VI | Kan ik een staal wilde zijde bestellen? 

Twijfel je over een wilde zijde of dit echt is wat je zoekt. Of wil je de kleur vooraf even zien? Bestel eenvoudig een staal online of een stalenkaart.

Bijvoorbeeld van de wilde zijdes;

Op deze stalenkaart zijn de volgende stofstalen geplakt, afmeting 8 x 10 cm:

  • Wilde zijde medium - natuur
  • Antung 16 - natuur
  • Fuji - natuur
  • Indian Tussah Wildsilk - natuur
  • Indian Tussah - natuur
  • Tasar - ivoor
  • Tasar - zwart
  • Tasar - kleur (de kleur kan anders zijn dan op de kaart, het is één van de kleuren uit de Grande Collectie)

 

Fact VII | Wat is peace silk? 

De term Peace Silk refereert aan zijde van de Eri zijderups. Deze (slimme) zijderups laat een gaatje open in haar cocon, waaruit de Zijdevlinder kan komen, zonder de cocon kapot te maken. Het grappige is echter dat het vaak niet zover komt. De pop in de cocon wordt namelijk voor (veel) geld verkocht door de zijde boeren. De pop levert namelijk meer op dan de zijde van de cocon. Onze stoffencollectie is grotendeels zijde van de Bombyx Mori. Maar wij hebben ook zeker wilde zijde in de collectie.

 

Fact VIII | Hebben jullie ook Tussah vezels? 

We hebben ook Tussah vezels te koop. Dit zijn losse vezels om te spinnen, te vilten of gewoon mooi om te hebben en te voelen. Dit zijn dus de vezels vóór het proces van stoffen weven.Super zacht en mooi. De Tussah vezels zijn wat geler van kleur dan de Bombyx Mori vezels die we ook hebben.

 

Fact IX  | Wat is Fuji zijde? 

Extra bijzonder, een mix van wilde zijde en bombyx mori zijde. Fuji zijde is een zijde met prachtige eigenschappen, waarbij je op het eerste gezicht denkt; mwah niet echt bijzonder toch? Maar als je goed kijkt, zul je de gladheid, glans en zachte touch van het crème kleurig oppervlak van de stof te ontdekken. Buitengewoon zacht en vol van grip geeft deze zijde een heerlijk feel-good gevoel! Fuji bestaat uit een combinatie van moerbei - en tussah garen, die zijn gesponnen, niet geweven. Op deze manier behoudt het garen haar mooie warme kleur nuance en wordt er een zachte grip gecreëerd.Fuji zijde valt vol en elegant en is uitstekend geschikt voor comfortabele kleding.

 

Volg ons op Instagram @zijdewinkel en @zijdar voor kennis, facts en knowhow over zijde, natuurlijke stoffen, wol, verf, technieken en meer!

#wildezijde #peacesilk #tasar #eri #muga #indiasezijde #china #wildsilk #interieurstoffen #bijzonderestoffen #zijdemuseum #bruidsstoffen #zelfmaken #stoffenwinkel #naaien #couture #modestoffen #ontwerpen #fashiondesigner #stoffentips #modestoffen #zijdewinkel #stoffenblog #zijdar #modevakschool #modestudent #couture #bruidsstoffen #natuurlijkestoffen #zijdespecialist #antroposofie