ZIJDAR Society - lezen, leren en inspireren

Lezen, leren en inspireren bij ZIJDAR Society

Het liefste van alles zijdeschilder ik natuurlijk samen met anderen of voor anderen. Maar met de huidige Corona-maatregelen zit dat er even niet in. Nu krijg ik vaak de vraag of ik niet een online workshop wil maken. En natuurlijk heb ik daar wel over nagedacht, maar er is al zoveel online te vinden en bovendien zijn er mensen die daar een veel beter platform voor hebben dan ik in korte tijd op kan/wil bouwen. Maar omdat ik nu eenmaal ben wie ik ben, wil ik wel kunnen vertellen waar ze moeten zijn voor zo’n online workshop. Daarom heb ik zelf al eens een online les zijdeschilderen gevolgd bij Zijdewinkel.nl. (een echte aanrader, zie ook mijn blog daarover).

Nu zag ik laatst dat Sarah (eigenaresse Zijdewinkel.nl) de ZIJDAR Society gelanceerd heeft. Een online platform met veel video’s en instructies met betrekking tot o.a. zijde en zijdeschilderen. En ja hoor, inmiddels is mijn lidmaatschap bij ZIJDAR Society een feit! Voor een tientje per maand, beloven ze je een schat aan informatie en inspiratie. Ik ga even inchecken, wat rondneuzen en laat jullie weten hoe het me bevalt.

Tijdschrift Over Zijde

‘Over zijde’

Op de ZIJDAR Society vind je ook het online tijdschrift ‘Over zijde’ met heel veel informatie over zijde, weetjes, tips en leuke DIY’s. Omdat in dit tijdschrift ook een super mooi overzicht van de verschillende zijden stoffen met kenmerken en toepassingen staat, is dit voor mij een leuk tijdschrift en naslagwerk in één. Daar kan ik zo van genieten! Overigens staan er ook allerlei filmpjes in de Zijdar Bibliotheek met uitleg over de verschillende soorten zijde. Ik begin zelf de Pongé zijde een beetje te ontgroeien en denk steeds vaker: wat wil ik met de zijde die ik beschilder maken in plaats van eerst te schilderen met zijde die ik in huis heb en dan pas te bedenken wat ik ervan kan maken. Je begrijpt: het is hier een ware online schatkamer voor mij. Maar er is meer….

Aanlengen zijdeverf

Na vele uurtjes online lezen en leren vanuit mijn luie stoel heb ik ontdekt dat je op de ZIJDAR Society moet zijn als je bijvoorbeeld: 

  • Wilt leren om een heerlijke woondeken te breien met lontwol.
  • De kussens van je loungeset vast wilt verven zodat je straks helemaal klaar bent voor de zomer.
  • Informatie zoekt (of nog eens na wilt lezen) over zijdeschilderen. Wat is het, hoe werkt textielverf op basis van strijkfixatie of zijdeverf op basis van stoomfixatie. Hoe je te werk gaat als je verf wilt aanlengen of verdikken en hoe je aan de slag gaat met koude was of twee kleuren verven. Ook als je wilt weten hoe je kunt werken met marmerverf, vind je hier veel informatie. Dit heb ik zelf laatst uitgeprobeerd en het is echt super leuk om te doen, lees het in mijn blog.
  • Via de chatfunctie vragen wilt stellen, of ervaringen uit wilt wisselen met de andere ZIJDAR Society leden.
  • Informatie zoekt in de Zijdar Bibliotheek waar je de beschikking hebt over handige informatiebladen over wasvoorschriften, kleurkaarten en video’s met uitleg over verschillende soorten stof.

Op dit moment is de ZIJDAR Society nog volop in ontwikkeling en Sarah (eigenaresse Zijdewinkel.nl) heeft me verteld dat het aanbod blijft groeien. Dat is leuk, want komt er iets nieuws, dan ben ik er met mijn lidmaatschap als de kippen bij.

magnetron techniek

Nog even een Tip

Al snuffelend bij ZIJDAR Society kwam ik iets super leuks tegen voor tijdens deze lockdown. Je vindt er de hele beschrijving hoe je een sjaal maakt met de magnetrontechniek. Dat is fijn! Voor het maken van je eigen unieke sjaal met de magnetrontechniek heb je buiten de magnetron, enkel de onbewerkte sjaal en wat verf nodig. Onder het artikel even doorklikken op de materialen button en over een paar dagen kun je al aan de slag. Ik ben alvast begonnen.

Oh ja, als je liever iets groots gaat breien: ook de beschrijving voor een woondeken van lontwol kun je downloaden bij ZIJDAR Society.

Ik zou gewoon lekker lid worden, als ik het nog niet was.